8. PKO Półmaraton Solidarności Świdnik – Lublin 2020

Rok 2020 będzie dla Świdnika i Lublina wyjątkowy, także dla każdego zawodnika, który u nas pobiegnie. 8. PKO Półmaraton Solidarności to impreza sportowa, która uświetni 40 rocznicę wydarzeń z 1980 roku. Lipcowe strajki na Lubelszczyźnie dały w Polsce początek bezkrwawym protestom, które niczym Lubelska lawina ruszyły na Wybrzeże video. dając początek Solidarności Pokoleń. Biegnąc w czerwcu u nas dasz wyjątkowe świadectwo które pozostanie w twojej pamięci na długi czas. My już wiemy, że w tym roku was zaskoczymy. Organizacyjnie i sportowo zawsze jesteśmy przygotowani na 100%. Wpiszcie w swoich kalendarzach biegowych 6 czerwca 2020 Lublin. 8. PKO Półmaraton Solidarności - Łączy Pokolenia.

O 9:00 padnie strzał startowy z przed bramy głównej WSK PZL Świdnik. To tutaj 8 lipca 1980 r. wybuchł protest robotniczy. 11 lipca podpisano pierwsze w PRL-u porozumienie pomiędzy władzą PZPR a Robotnikami. Na Lubelszczyźnie poczujesz wolność, trud trasy, gościnność, serdeczność, odpoczynek, poznasz swój charakter i otrzymasz uśmiech wolontariusza na całej trasie biegu zlanej słońcem.

Karolina Gorczyca Ambasador biegów PKO Bank Polski

- Zawsze jesteśmy przygotowani, wiemy gdzie i jak zorganizować zaplecze imprezy, staramy się przygotować pakiet startowy na wysokim poziomie. Długoletnia współpraca z PKO Bankiem Polskim, a także zadeklarowane wsparcie województwa i miasta  gwarantuje nam, że będziemy mogli zorganizować bieg w naprawdę komfortowych warunkach, wykorzystując całe nasze doświadczenie i potencjał organizacyjny. Warto podkreślić, że PKO Półmaraton Solidarności od samego początku to promocja zagraniczna dla Polski, Lublina, Świdnika i dla naszych biegów, które są organizowane na światowym poziomie. Jestem przekonany, że wszyscy mieszkańcy i nasi goście zasługują na to, by być gospodarzem takiego święta,  bo to co wydarzyło się w Świdniku i Lublinie 40 lat temu to był prawdziwy fenomen. Od 1981 roku właśnie wspólnym biegiem oddajemy należny honor bohaterom tamtych mrocznych czasów – mówi Marek Wątorski dyrektor 28. Biegu Solidarności „Lubelski Lipiec 1980” i 8.PKO Półmaratonu Solidarności (na foto z Karoliną Gorczycą) .
Już wtedy w Lublinie byliśmy świadomi bumu na bieganie jaki nas czeka. To za sprawą Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ ‘Solidarność” mieszkańcy stolicy województwa Lubelskiego pokochali bieganie, co widać na starcie wielu biegów masowych w regionie – dodaje.

Zapraszamy na bieg. zapisy Lubelski Lipiec 1980 – Łączymy Pokolenia to hasło tegorocznej edycji. My dołożymy starań, aby pokazać, że jesteśmy na to gotowi. Wy możecie pokazać, że macie moc lipcowej lawiny! Bądźmy razem 6.06.2020 w Lublinie.